BIOMUS TLENEK CYNKU BIEL CYNKOWA | 5KG GATUNEK: CZYSTY

BIOMUS TLENEK CYNKU BIEL CYNKOWA | 5KG GATUNEK: CZYSTY

178,90 zł

Produkt jest dostępny u partnera.

Opis produktu

Tlenek cynku. Biel cynkowa BIOMUS wiaderko 5kg Nazwa: Tlenek cynku Synonimy: Zincum oxydatum, biel cynkowa, biel chińska, zinc oxide Gatunek: Czysty bez domieszek Czystość: Czysty min. 99,9% Wzór chemiczny: ZnO Nr CAS: 1314-13-2 Nr WE: 215-222-5 Nr index: 030-013-00-7 Dostępne opakowania: 100g, 250g, 500g, 1kg, 5kg, 25kg Gwarantujemy produkty wyłącznie najwyższej czystości i jakości. Produkt wysokiej czystości - bez domieszek i wypełniaczy. Produkt posiada atest - świadectwo kontroli polskiego laboratorium. Produkt przebadany pod względem jakości i zawartości. Produkt zgodny z polskimi i europejskimi normami jakości. Produkt dopuszczony do obrotu na terenie całej Unii Europejskiej. Produkt posiada kartę charakterystyki produktu tzw. MSDS. Produkt przeznaczony do zastosowań profesjonalnych. Produkt oznaczony jest zgodnie z europejskimi normami bezpieczeństwa CLP, REACH. Tlenek cynku. ZnO Czym jest tlenek cynku? Tlenek cynku - związek chemiczny z grupy tlenków, połączenie tlenu z cynkiem na II stopniu utlenienia. Stosowany m.in. jako pigment do farb. Stosowany jest jako dodatek do farb i lakierów, w kosmetyce i ceramice oraz jako wypełniacz i stabilizator gumy, kauczuku i tworzyw sztucznych, do produkcji mas izolacyjnych, zasypek, środków do impregnacji drewna. Pierwotnie, jako pigment, został wprowadzony w 1779 roku, od 1834 roku jako „biel chińska” stosowany w gwaszu, w farbach olejnych. Sproszkowaną biel cynkową stosuje się powszechnie (obok innych proszków, jak: grafit, sadza angielska, argentorat, tkanol) w kryminalistyce, w badaniu daktyloskopijnym metodą mechaniczną. Tlenek cynku ma lekkie działanie antybakteryjne i przyspiesza gojenie ran. Z tego powodu jest używany jako składnik maści i zasypek leczących rozmaite choroby skóry. Tlenek cynku jest używany w stomatologii do tymczasowych wypełnień. Jest bezwonnym, białym proszkiem o delikatnej fakturze. Nie rozpuszcza się ani w wodzie, ani w tłuszczach, tworzy tylko dyspersje. Tlenek cynku ma właściwości bielące, matujące i kryjące, dzięki czemu jest stosowany do produkcji pudrów i zasypek. Wykorzystywany również w naturalnych i ekologicznych preparatach...

Przejdź do oferty w sklepie